Skogen som teaterscen

Det var många år sedan jag hade tillgång till en egen studio och det har sina orsaker till det så klart. Dels har jag inte den ekonomiska frihet eller utrymmet till det för att bara ha som hobbyrum. Och dels har jag aldrig haft svårt att få hyra in mig någons studio när behov uppstår. Det största orsaken är dock att behovet har varit ganska tunt eftersom jag livnärt mig mestadels som filmare. 

Däremot har jag ett intresse i den magi en teaterscen har och tycker det är häftigt att lyfta ut den magin i verkligheten. Som fotograf spelar det ju ingen roll vart bilderna utspelar sig egentligen då publiken inte behöver vara på plats. Men det hindrar mig ju inte från att skapa scener i miljöer där det faktiskt händer. Precis som med filmer överlag, dock inte lika vanligt inom fotografi.

En idé jag burit på länge är att gestalta mytomspunna sagofigurer såsom vår gamla hustomte ur nordisk folktro. Eller Skogsrået som man skrämde upp både fullvuxna jägare likväl som barn från att gå för djupt in i skogen.

Skogsrået var ett väsen som värnade om skogens alla djur och jagade du fel med till exempel plågsamma fällor så fick man känna på hennes vansinniga ilska. Det kunde vara så illa att du fick lägga benen på ryggen om du inte ville bli misshandlad. Ett fascinerande skogsväsen med andra ord. När jag fick tillfälle att fotografera fina Alice med hennes fantastiska hår så kändes karaktären uppenbar vilket hon gärna ställde upp på.

Skogsrået är oftast skogens kvinnliga härskarinna, rådare över de vilda djuren, som hon ibland skänker till dem hon behagar.

Framifrån var hon skön och tilldragande, men sedd bakifrån har hon ofta en ihålig rygg som ett gammalt träd, men var noga med att visa bara den vackra sidan.

-WikiPedia

Bilderna på skogsrået

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Det är inte tillåtet att ladda ner bilder från mig men det går finfint att köpa bilder.