Att styra vad som ska ses

I början av 90-talet gick jag en endagskurs i colorering för att jag tyckte hantverket och effekten fascinerade mig. Hantverket inte minst. 

Vad det går ut på är enkelt men galet svårt att få det riktigt bra. I alla fall om man frågar mig. Nu får ni tänka er en tid innan digitala lösningar såsom photoshop med flera. Innan dess så var det i mörkrummet det mesta av magin skedde och som mörkrumskopeist (som man kallades där inne) så fanns en ständigt jobbig nemesis. Dammet! Hur man än bar sig åt så smög sig alltid nåt pyttelitet dammkorn in i bilden vilket man fick retuschera så gott man kunde. Och med retusch menas pensel samt vattenfärger! Det gäller att först blanda ut färger så att den får exakt rätt nyans som det runt dammet du ska retuschera bort, sen försiktigt peta på lite för till det att man inte ser dammet. Var det en del damm på bilden fick man hålla på en stund. 

Det här kunde man också utveckla med att färglägga svartvita bilder genom använda vanliga vattenfärger, eller akvarellfärger är väl bättre beskrivning på materialet. Det blev lite speciella färgbilder av dessa som blev lite trendigt ett tag med dess annorlunda uttryck. Därför hoppade på den där endagskursen i colorering, jag gjorde en svartvit bild helt i färg. Och sen inga fler.

Åren gick och närapå 20 år senare så hade jag sett en gör-så-här-film på youtube hur man kunde ‘isolera färger’ i en bild. Det slog mig att det är ju precis tvärtom än vad kursen jag gick lärde mig. Det handlar om att ta bort färgerna utom vissa delar man själv väljer. Det här var jag tvungen att testa och plockade fram ett gäng bilder på blommor med mera jag plåtat i svärmors kolonilott. Redan efter första bilden insåg jag att med den här tekniken kunde jag verkligen styra vad betraktaren kommer uppfatta som motiv. Det är skitkul att hålla på med och långt ifrån lika kladdigt som de färgerna man använde förr. 

Vallmoväxter (Papaveraceae) är en växtfamilj som indelas i 26 släkten och omkring 250 arter.

Vallmoväxterna finns över hela världen i tempererade och subtropiska klimatområden. De flesta är örter, men det finns även några få buskar och små träd. Flera arter odlas som prydnadsväxter.

-WikiPedia

Isolerade motiv

Prev Få känslan med sig hem

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.